Een laag vetpercentage

gezondheid, sporten, fitness, afvallen, laag vetpercentage, vetpercentage, verlagen, e-book, droog trainen, lean zijn

Wat is je vetpercentage?

Vetpercentage betekend het percentage in vet op jouw lichaam. Dit percentage berekend zowel uit- als inwendig vet. Je kunt het als volgt bekijken: is je vetpercentage 20%? Dan bestaat de overige 80% uit botten, spieren, water en organen.

Zijn er verschillende soorten vet?

Ja, je hebt essentieel vet en niet-essentieel vet. ‘Essentieel’ vet, het woord dat zegt het eigenlijk al is het nodige vet. Het vet wat het lichaam nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren. Heb je hiervan te weinig? Dan kan je lichaam daar last van krijgen zoals bijvoorbeeld een langer herstel als je ziek bent omdat je geen reserves hebt. ‘Niet-essentieel’ vet, is al het overbodige. Dit zijn dus je reserves. Alleen teveel van het ‘niet-essentiële’ vet is ook weer niet gezond. Een gezond vetpercentage voor vrouwen tussen de 21-40 jaar is ongeveer 21%-33%.

Wat doet je lichaam met voedingsstoffen?

Het creëren van een laag vetpercentage, doe je in ieder geval niet door jezelf uit te hongeren. Vaak gaan mensen instant stoppen met eten. Het idee hebbende dat ze snel zullen afvallen. Maar eigenlijk is het resultaat het tegenovergestelde. Dit is niet zichtbaar maar wel voelbaar. Wanneer je voedsel hebt genuttigd met veel voedingsstoffen slaat je lichaam deze op. Alle essentiële voedingsstoffen worden meteen door het lichaam opgenomen en verdeeld over de organen die het nodig hebben. Alle niet-essentiële voedingsstoffen worden opgeslagen als reserves.

Deze ‘reserves’ worden gebruikt op lange duur activiteiten (= activiteiten waarbij je deze nodig hebt zoals een uur sporten). Deze ‘reserves’ voeden de spieren, organen en botten. Op het moment dat het lichaam deze ‘reserves’ niet meer krijgt betekend het dat het letterlijk en figuurlijk je spieren aan het verbranden is.

Het lichaam heeft continuïteit nodig, een planning, een schema waar het aan gewend kan raken. Je lichaam past zich namelijk aan, aan jou.

Wil je een laag vetpercentage creëren?  

Je kunt diëten. Diëten betekend niet dat je minder moet eten, het betekend dat je beter moet eten. Het beste is om op te letten wat je eet, wanneer je eet en hoe je eet. Het letten op de voeding gaat samen met bewegen. Het lichaam heeft minimaal 30 minuten beweging per dag nodig.

Hieronder staan een aantal tips die je misschien interessant vind:

TIP 1.: Geduldig zijn

Iets wat ik je van te voren al kan vertellen, óf dat je nu net begint met het researchen van food blogs en het bekijken van lichamen van fit-girls om jezelf de drempel over te slepen. Óf als je al wat ervarener bent op gebied van voeding en sport. Als je extreme resultaten verwacht binnen een week, zit je helaas verkeerd. Voeding en sporten en het proces daarvan kost tijd. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuw ritme. Na 2 weken zul je het voelen, na 4 weken zul je het zien, na 8 weken krijg je het te horen van je omgeving.

TIP 2.: Frisdrank

Ben jij gek op frisdrank? Sappen en fris, hier zitten veel suikers in wat betekend veel calorieën. Dat terwijl ze het lichaam niet eens verzadigen. Je hoeft niet meteen acuut te stoppen met frisdrank drinken, probeer eens thee, water en koffie. Ook goed te doen!

TIP 3.: Porties

Schep jij altijd je bord vol? En eet je net zo lang totdat je het gevoel hebt dat je broeksknoop bijna los schiet? Dit hoeft echt niet. Op deze manier vergroot je constant je portie. Stop met eten als je denkt dat je verzadigd bent. Probeer jezelf aan te leren na acht uur niets meer te eten. Dan geef je je organen de kans om tot rust te komen voordat je gaat slapen. Toch trek? Eet dan bijvoorbeeld rond half acht ’s avonds nog een bakje kwark met een handje noten en een theelepel honing. In kwark zitten veel eiwitten en proteïnen, deze verzadigen het lichaam vrij lang.

TIP 4.: Cardio-, interval- en Kracht- training thuis of in de sportschool

Combineer deze trainingen eens met elkaar. Cardio is een lange duur sport: Wandelen, fietsen, (hard-)lopen. Een interval betekend intensief sporten, dit kun je alleen doen maar ook in een groep in de sportschool, 20 minuten heel intensief sporten. Als je van plan was een uur in de sportschool te staan heb je dus nog 40 minuten over om deze tijd aan andere trainingen te besteden. Vrouwen zijn vaak bang om kracht training te gaan doen. Misschien omdat ze bang zijn dat ze er te manlijk uit komen te zien? Wel nee! Helemaal niet waar, tenzij je aan de anabolen zit. Van bijvoorbeeld squats met een stang en 10-20 kilo gewicht erop worden je spieren juist uitgedaagd meer te presteren, daar krijg je na een aantal weken prachtige ronde billen van!

Er zijn ook mensen die helemaal niet houden van de sportschool. Sporters met flinke spierballen die je aan staan te staren, misschien bang dat je iets niet goed doet? De ene persoon houdt ervan de andere niet. Dat geeft helemaal niks, ieder zijn ding. Er zijn naast de sportschool verschillende work-outs te vinden die je op je gemak thuis kunt doen. Deze Kettlebel home-workout is dan echt iets voor jou! 100% kwaliteitsgarantie en een echte women’s favorite. Een kans om vet te verminderen, conditie te verbeteren en spiergroepen te sterken. Deze work-out is er speciaal voor vrouwen en mannen.

TIP 5.: Tekort aan calorieën

Veel sporten en veel gezond eten, dat doen velen. Maar teveel calorieën betekend geen vetverlies. Tel de calorieën eens, wat eet je nu eigenlijk op een dag? Wat heeft jouw lichaam nodig? Er zijn velen tests online waarin je je lengte en gewicht kunt opgeven die automatisch uitrekenen welk aantal calorieën jouw lichaam nodig heeft per dag. Zorg dat je daar 200-500 calorieën onder zit, om eens mee te beginnen. Dit houdt niet in dat je bij de snackbar een kroket minder moet gaan eten, je moet anders gaan eten.

Groenten en fruit, daar zitten mineralen, vitamines en vezels in. Het beste is 2 stuks fruit per dag. Een verse (groene) smoothie elke dag is ideaal, groenten en fruit naar keuze en mixen maar. Wil je graag inspiratie over (groene) smoothies? Dit receptenboek heeft wel 125 varianten!

Velen dieet boeken maken gebruik van de ‘80-20 regeling’. Wat betekend dat je naast 80% groenten 20% vlees zou moeten eten.

Eet is wat minder ‘geraffineerde suikers’ zoals suikers die zitten in snoep en koek. Eet meer eiwitten, je spieren hebben deze voedingsstof nodig om zich op te kunnen bouwen.

TIP 6.: Drink 2 liter water op een dag

Water is ontzettend goed voor je! Ons lichaam bestaat voor ruim de helft uit water. Water helpt afvalstoffen sneller te vervoeren, het verbeterd nier- en blaasfuncties, het houdt de huid elastisch, het zorgt ervoor dat je sneller vol zit voordat je aan een maaltijd begint en het geeft je brein een boost. Als je 1 keer investeert in een goede plastic fles (bijvoorbeeld een Dopper of een Camelbak) kun je je gevulde fles overal mee naar toe nemen. Makkelijk en ook nog goedkoop.

TIP 7.: Droog trainen

Bevielen deze tips je en wil je nog een stap verder gaan om je vetpercentage te verlagen? Dan kun je gaan droog trainen. Droog training is het proces van het verlagen van je vet tot op een x percentage om vervolgens vanuit daaruit een volledige spiermassa op te bouwen. Je zult meer moeten verbruiken en minder moeten eten. Bij dit proces hoort het eten van trage koolhydraten, eiwitten, vezels en gezonde vetten. Tussendoor een ‘cheat day’ waarbij je jezelf mag trakteren op wat lekkers, verschillende trainingen, rust dagen voor de spieren en het instellen van haalbare doelen.

Wil jij af van dat vet? Wil jij weten wat het geheim hierachter is? Klik op onderstaande link om te beginnen!

Droog trainen protocol vrouwen

Droog trainen protocol mannen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *